Društvo

Kulturno umetniško izobraževalno društvo Lična hiša

Kulturno umetniško izobraževalno društvo Lična hiša, Prešernova 7 a Ajdovščina je bilo ustanovljeno leta 2003 z namenom popestritve kulturne dejavnosti v mestu Ajdovščina.
Glavna dejavnost društva je organizacija razstav domačih in tujih umetnikov. Ker so prostori v samem starem mestnem jedru poleg Pilonove galerije, se ta dejavnost lepo dopolnjuje z dejavnostjo te priznane javne ustanove. Z veseljem lahko rečemo, da se krog obiskovalcev razstav iz leta v leto širi. Naša galerija Lična hiša je postala prepoznavna ne samo v lokalnem , ampak tudi v širšem slovenskem prostoru. Vse večje je število organiziranih ogledov turističnih znamenitosti v Vipavski dolini in ob tem je tudi naša galerija postala sestavni del turistične ponudbe.
Pri načrtovanju razstav zasledujemo raznolikost ustvarjalcev (slikarji, grafiki, kiparji, keramičarji, tekstilni oblikovalci). Še posebej dajemo prednost mladim umetnikom, ki si šele utirajo svojo umetniško pot. Vsako leto povabimo tudi enega tujega umetnika. Z izborom razstavljavcev skrbimo za ohranitev določenega umetniškega nivoja .
Razstavna dejavnost še dopolnjuje z glasbenim festivalom ter kulturnimi večeri in potopisnimi predavanji.
Glasbeni festival Lična hiša je bil v preteklosti tradicionalna glasbena prireditev z namenom ponuditi mladim kreativno izrabo prostega časa in priložnost, da se kot pop pevci solisti predstavijo širši javnosti. V nekajdnevnem druženju si mladi talenti pridobijo bogate pevske izkušnje, s svojim javnim nastopom pa enkrat letno popestrijo turistično glasbeni utrip v mestu.
Večkrat letno društvo prireja tudi literarno kulturne večere in potopisna predavanja.