Papirne Igrarije

V soboto 16. fabruarja smo v Lični hiši odprli razstavo z naslovom Papirne igrarije, umetnice Jane Štok. Razstavo je odprla mag. umetnosti Polona Kunaver Ličen. Večer je s saksofonom popestril Jon Ličen.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v fotogaleriji.

Razstava bo na ogled do 16. marca 2019. Vabljeni!

Spremno besedilo ob razstavi Jane Štok

Pred dobrimi tremi leti, se je Jana odločila, da bo nekatere svoje fotografije prenesla na slikarsko platno, zato je začela obiskovati tečaj likovnih tehnik v Lični hiši. Kot njena mentorica sem hitro opazila, da ima Jana izjemen talent za barvno in likovno kompozicijo, ter odličen čut za estetiko, zato sem jo spodbudila, da je začela raziskovati likovne tehnike in eksperimentirati z njimi. Raziskovanje jo je popeljalo v abstraktno slikarstvo in želja po prenašanju fotografij na platno jo je kmalu minila.

Čeprav Janin razvoj v slikarstvu ni potekal in ne poteka po sistemu akademskega učnega načrta, je ustvarjalka dokazala, da se lahko sama poglablja v slikarstvo prav toliko intenzivno in študiozno, kot bi sledila tekočemu študiju.

Teorija ji predstavlja tesno povezavo s praktičnimi nalogami, ki si jih zadaja. Vedno z novimi izzivi in polna ustvarjalnega zagona in inovativnih idej.

Na začetku svoje slikarske poti, se je Jana navdihovala v delih priznanega abstraktnega slikarja Janka Orača. Še danes me včasih njen slikarski stil spomni na Oračeve barvne kompozicije in tudi na to, da je Jana šla naprej in iskala nove poti, in svoj nov izrazni stil.

Ob koncu lanskega leta jo je slikarsko raziskovanje odneslo v

grafično tehniko monotipija in potiskane ter poslikane kolažne sestavljanke.

Čeprav sem kot njena mentorica ali bolj kot opazovalka obravnavala njena DELA šele proti koncu njenega nastanka, me je Jana prijetno presenetila z novo temo, kjer je inovativno raziskovala in iskala likovne kompozicije svojim kolažem in grafikam – monotipijam.

Pred nekaj meseci, mi je zaupala, da si je kupila posebno gelirano ploščo za izdelavo hitrih grafik, ali monotipij, kjer gre za preslikavo slikarij, ki jih naneseš na ploščo. Inovativna ideja se je prelevila v estetsko dovršena likovna dela, čeprav je Jana svoje študije uvrstila med spontane igrarije. Njena dela je navdihnil tudi izbor subtilnih barvnih nians, med sivo, renesančno roza, olivno zeleno, krem, ter črno, kot kontrast ostalim nežnim tonom.

Zaradi otroške sproščenosti in neobremenjenosti so nastale čudovite grafike, kolaži, ki delujejo kot dobro premišljene likovne kompozicije.