Indijske pravljice

Sinoči, v soboto prvega aprila, se je v Lični hiši odvijal prav poseben kulturni dogodek. V organizaciji društva Lična hiša, Založbe Sodobnost iz Ljubljane in Veleposlaništva republike Indije je bilo odprje razstave ilustracij, ki jih je za knjigo Indijske pravljice prispevala umetnica Bojana Dimitrovski.

Umetnica rojena v Beogradu od leta 2011 intenzivno ustvarja v Sloveniji. Redno ilustrira za slovenske otroške in mladinske revije. Za svoje delo je prejela številne mednarodne nagrade. Prav poseben izziv ji je pomenilo ilustriranje Indijskih pravljic. Stopiti v svet pravljic, ki prihajajo iz drugega kontinenta, ji je pomenilo vstopiti v nov svet umetnosti, v odlično kompozicijo barv, prefinjenih linij, toplote in zračnosti. Umetnici, čeprav sama v živo še ni doživela Indije, ji je skozi njeno notranje doživljanje uspelo ta svet odlično prenesti v ilustracijo.

Doživeli smo večer, ki sta ga s svojo prisotnostjo in pozdravno besedo obogatila veleposlanik Republike Indije njegova ekscelenca Sarvajit Chakravarti ter naš župan Tadej Beočanin. Z odlično avtorsko glasbo so večer obogatili: Polona Kunaver Ličen na klavirju, Lado Jakša na pihalih, na hengu Dejan Štemberger ter na violini Oskar Ličen. Ob pokušini pravih indijskih dobrot in izbranih vin hiše Faladur smo številni obiskovalci doživeli prečudovit kulturni večer, ki nam bo še dolgo ostal v spominu. Razstava bo odprta do 29. aprila, zato vabljeni na ogled originalnih ilustracij Indijskih pravljic.