Vtisi iz narave – Katja Sarkič

V soboto 17. 10. 2015 smo v Lični hiši odprli slikarsko razstavo z naslovom Vtisi iz narave oblikovalke Katje Sarkič. Nekaj vtisov vam predstavljamo v spodnji fotogaleriji.

Katja Sarkič se je leta 1948 v Braniku. Končala je Srednjo šolo za oblikovanje v Ljubljani in se zaposlila kot modna oblikovalka v Tekstini v Ajdovščini. Ob delu je nadaljevala študij Oblikovanja tekstilij in oblačil. Kot oblikovalka tiskanih tkanin je za svoje kolekcije na sejmih Moda prejela več najvišjih priznanj. Urejala je tudi razstavne prostore in kreirala oblačila za modne revije. Po upokojitvi se udeležuje tečajev slikanja.

Pred skoraj desetletjem se je Katja pridružila kulturno umetniškemu društvu Lična hiša in si želela ponovno ustvarjati svoja dela. Tokrat je začela spoznavati različne likovne tehnike, kot so akvarel, akril, dekopaž, olje, grafika.

Po več letih ustvarjanja, je spoznala, da sta ji najbližji tehniki akvarel in akril. Katja črpa motive za svoja dela iz narave, pa tudi iz del priznanih umetnikov, kot so: Van Gogh, Matisse, Jewlensky, Marta Jakopič Kunaver, Dušan Lipovec…

Poleg pokrajin, ki jih slika v bolj ali manj pastelnih tonih, pa je v zadnjih letih Katja začela ustvarjati tudi portrete žensk v ekspresevnih potezah živih kontrastnih tonih, po navdihu slikarja Jewlenskega. Na razstavi pa se umetnica predstavlja tudi s svojimi starejšimi deli, ki jih je ustvarila še v času, ko je kot modna oblikovalka delala vzorce za potiske na blago v Tekstini. Priljubljeni Katjin motiv zadnjega časa pa so tudi šopki manjših formatov v akrilni tehniki, kjer se umetnica izraža na bolj impresiven način. Njeni pejsaži so vtisi vzeti iz narave, kjer si je avtorica pomagala s fotografijami posnetimi v naravi ali slikami že omenjenih slikarjev.

Kot dobra modna poznavalka in estetinja, se Katja Sarkič vsake svoje slike loti s samokritično natančnostjo in željo, da bi njeno delo izražalo njen dober estetski čut za barve, oblike ter kompozicijo. Tako lahko njene ženske portrete povezujemo z elegantno modno samozavestno in drzno žensko, kot portret v ekspresivni kontarstni potezi, žensko z dolgim vratom, poudarjenimi očmi, ostro zarezanimi sencami, ki kot ikona kličejo, da jo obožuje eleganten urejen moški, da jo držeč pod roko popelje na sprehod po promenadi ljubljanskega Tivolija.

Prav tako Katjini šopki, ki bliskovito, v nekaj potezah, nastajajo na špricanih barvnih podlagah z živobarvnimi cvetovi različnih vrst rož, so kakor grafično potiskani cvetovi na dragocenih tkaninah italijanskih modnih gurujev, ki se bodo kmalu spremenili v čudovito elegantno obleko, krojeno v stilu 20., 30. let za pomladno poletno kolekcijo. Čeprav je Katja za svoje šopke sprva navdih iskala v delih slikarke Marte Jakopič Kunaver, pa ji je pravi navdih v zadnjem času prav njeno lastno oblikovanje šopkov iz raznobarvnih in raznovrstnih rož z njenega lastnega vrta. Iz nadarjene cvetličarke, se katja spremeni v oblikovalko šopkov in nato v slikarko svojih okrasnih stvaritev. Pod njeno roko kaj hitro nastanejo čudoviti pisani šopki za dušo.

Katjin slikarski duh vedno znova hrepeni po preprostih prostranih pokrajinah Toskane, Provanse in čudovite Slovenije, ki poleg Cerkniškega jezerain krasa ponuja neštete motive iz narave, od koder Katja črpa navdih za svoje pejsaže v tehnikah akvarela in akrila. Umetnica je začutila željo, da bi s čopičem upodobila naravo, razlila barvo na papir, zarisala staro drevo, mediteranski grm, kraško hišo v daljavi, ozko kamnito pot in oddaljeno jezero, osamljene kamne, ter jesenski ruj. Katja išče svoj izraz v vsakem svojem delu in najde sebe v barvnih tonih, v potezi in kompoziciji, na vsaki slikarski površini znova…

Polona Kunaver Ličen mag. umetnosti