Bienale CASTRA 2015

Od 29. avgusta pa do 30. septembra 2015 bo Ajdovščina gostila mednarodni bienale akvarela. Lična hiša bo ob tej priložnosti ena od treh gostujočih galerij.

O bienalu

Organizator Mednarodnega Bienala akvarelov  Castra 2015 je Društvo likovnih umetnikov Severne Primorske (DLUSP) v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), Lokarjevo galerijo Ajdovščina, Pilonovo galerijo Ajdovščina in Lično hišo Ajdovščina.

Namen Bienala akvarelov Castra je povečati zanimanje občinstva in likovnih ustvarjalcev za to žlahtno likovno tehniko, ki prav v tem desetletju doživlja po svetu ponoven razcvet in številne inovacije v tehnološkem, estetskem in vsebinskem smislu.

Skupaj z likovnimi umetniki, kuratorji in turističnimi institucijami želimo postaviti Vipavsko dolino na zemljevid zanimivih kulturnih, naravnih in turističnih destinacij ter s tem pripomoči domači ekonomiji in kulturi.

Mednarodni bienale akvarelov Castra se bo odvijal vsaki dve leti, začenši od leta 2015 dalje. Vizija avtorja projekta in organizatorjev je v razvijanju izkušenj in idej ter sodelovanju med posameznimi umetniki in mednarodnimi asociacijami umetnikov – akvarelistov ter spodbuditi nastanek Sekcije akvarelistov pri ZDSLU ali v okviru DLUSP.

Izbrana likovna dela bodo razstavljena v  Lokarjevi galeriji, Pilonovi galeriji in Lični hiši v Ajdovščini od 29. avgusta2015 do 30. septembra 2015, v spremljevalnem programu pa se bo odvijal v Pilonovi galeriji Simpozij na temo ‘Akvarel včeraj, danes in jutri’. V septembru se bodo dogajale različne likovne delavnice, strokovna vodenja po razstavi in demonstracije slikarskih materialov in pripomočkov za akvareliste.

Zakaj Castra

Latinsko besedo castra, v ednini castrum, so stari Rimljani uporabljali v tem pomenu za stavbe ali zemljišča, ki so bila rezervirana ali izdelana za vojaški obrambni položaj. Rimljani so utrjen vojaški tabor, ki je bil vključen v obrambni sistem vzhodnih meja rimskega cesarstva, začeli graditi okoli leta 270. Mesto Ajdovščina se je dolga stoletja razvijalo izključno znotraj njega.

Uradna stran bienala