Odprtje razstave Kestutisa Kasparavičiusa

v soboto 18. aprila smo v Lični hiši odprli razstavo otroških ilustracij Litovskega ilustratorja Kestutisa Kasparavičiusa. Ljubitelji ilustracij so lahko prišli na svoj račun in osebno spoznali avtorja. Na razstavi se nam predstavlja z štiriindvajsetimi izbranimi ilustracijami iz treh knjig izdanih pri založbi SODOBNOST INTERNATIONAL. Večer sta glasbeno obogatila Matija Marc z violino in kitaro in Angela Marc z violino

Kęstutis Kasparavičius je priznani litovski ilustrator in pisatelj, ki je napisal že več kot 50 knjig za otroke in mladino. Njegove knjige poznajo otroci vsega sveta, vse od Evrope, Azije, Severne in Južne Amerike, saj so prevedene v več kot 22 jezikov (mdr. v slovenščino, kitajščino, španščino, nemščino, francoščino, italijanščino, ruščino, ukrajinščino, korejščino in hebrejščino). V slovenščini sta do sedaj pri KUD Sodobnost International izšli slikanica Podvodna zgodba in knjiga zgodb Mala zima.

Kasparavičius je za svoje delo prejel več državnih in mednarodnih nagrad, med drugim nagrado zlato pero na mednarodnem bienalu ilustracije v Beogradu (1990), za naziv ilustrator leta je prejel diplomo Unicefa (1993) in nagrado za odličnost na knjižnem sejmu v Bologni (2003), za svoj opus nagrado na področju otroške književnosti, ki jo podeljuje litovsko ministrstvo za izobraževanje in znanost (2009), mednarodno nagrado območja Baltskega morja Janis Baltvilks (2010) in nagrado Atrapalibres, ki jo podeljueje katalonski odbor za otroško in mladinsko književnost (2011). Večkrat je bil nominiran tudi za mednarodni prestižni nagradi Astrid Lindgren Memorial Award in Hans Christian Andersen.

Njegovo pisanje odlikujejo duhovitost, kratka forma in domišljeni karakterji. Škorci, tjulnji, medvedi, pande, prašiči ipd. se pogosto znajdejo v zagatah, iz katerih jih lahko reši le domiselnost, ki pa je Kasparavičiusu ne manjka. Pozornost otrok pritegne s pisanimi podobami in z izvirnim slogom akvarelnih ilustracij, ki so nepogrešljiv del njegovih zgodb. Kasparavičius zapelje z govorečimi oblekami, zasanjanimi čolnički, hodečimi hišami in raznovrstno paleto raznovrstnih živalskih karakterjev, ki spodbujajo otroško domišljijo. Tako ob njegovih pravljicah uživajo predvsem otroci, ki jih pritegnejo svetle in izdelane ilustracije, pa tudi odrasli, ki se nasmejijo njegovim duhovitim domislicam. Delo Kęstutisa Kasparavičiusa je prepoznavno po nežni barvni shemi akvarelov in risb ter po izredno natančnih podrobnostih, izvirni in kompoziciji ter seveda po pretkanem humorju.

Rodil se je leta 1954 v Aukštadvarisu v Litvi. Sprva je študiral zborovsko dirigiranje na šoli za umetnost M. K. Čiurlionisa (National M. K. Čiurlionis School of Art) (1962–1972), pozneje pa ga je pritegnilo likovno ustvarjanje in tako je končal še študij na akademiji za likovne umetnosti v Vilni (Vilnius Academy of Fine Arts) (1972–1981). Delal je kot grafični oblikovalec na neki založbi, kjer pa so hitro opazili njegovo nadarjenost za ilustracije. Prve ilustracije, namenjene otrokom, je ustvaril leta 1984, od leta 1989 pa sodeluje z založniki vsega sveta, med drugim iz Nemčije, Danske, Grčije, Mehike, ZDA, Tajske in Južne Koreje. Do sedaj je ustvaril kar 55 ilustriranih knjig, vse od velikih klasikov do sodobnih avtorjev. Leta 2003 pa je začel tudi svojo pisateljsko pot, ki je prav tako uspešna, saj je napisal in ilustriral že 12 avtorskih knjig.

Ima štiri otroke in vnuka. Živi v Vilni.