Razstava Kristine Rutar

V soboto 11. oktobra ob 19. uri smo v Lični hiši odprli prodajno razstavo keramike in igrafik z naslovom STIK, dipl. prof. likovne umetnosti Kristine Rutar.

O njenem delu je Miha Maurič zapisal

Kristina Rutar je uveljavljena mlada slovenska umetnica, ki ima v svoji kratki karieri za sabo že številne mednarodne in domače samostojne ter skupinske razstave, med drugim je bila dvakrat nagrajena na mednarodnem festivalu keramike Ex Tempore. Diplomirana likovna pedagoginja se je študijsko izpopolnjevala na akademiji E. Geppert v poljskem Wroclavu, pred kratkim je zaključila tudi z umetniško rezidenco v Indoneziji, kjer je razstavljala v Nacionalni galeriji v Jakarti.
Tokratni projekt predstavlja zanimiv spoj področij delovanja, ki jim namenja največ pozornosti. Na subtilen način povezuje uporabno keramiko z estetskim čutom, ki ga izraža v svojem skulpturalnem delu in grafičnem udejstvovanju. Rezultat so unikatni izdelki, ki ohranjajo svojo uporabno vrednost, hkrati pa ponujajo tudi svojevrsten umetniški presežek. Motivi iz grafik se znajdejo na šalčkah, krožniki pridobijo formo, ki se spogleduje s skulpturo.
To razstavo lahko razumemo kot kulminacijo njenega dosedanjega dela, saj poveže večino bistvenih elementov iz njenega ustvarjalnega opusa. Kot da bi se linije iz grafik osvobodile svojega okvirja in poiskale novo stičišče v medprostoru. Umetnici je uspelo poiskati novo lego za stik med uporabnim in likovnim, problemom, ki se kot rdeča nit vije skozi njeno delovanje. Izredno zanimivo je spremljati, kako umetnica zmeraj znova na svojstven in nov način briše meje med prostori, za katere se vsepreveč zdi, da so obsojeni na to, da ostanejo ločeni.
“Stik” očara na več nivojih: na eni strani jo lahko razumemo kot vrhunsko predstavitev unikatne uporabne keramike, na drugi kot fascinanten interdisciplinaren umetniški projekt in prav ta širina je tisto, kar umešča delo Kristine Rutar v prostor, ki je edinstven in nepozaben.

www.kristinarutar.com

Razstava bo odprta do 8. novembra. Vabljeni na ogled!